2021. VI. évfolyam 2. szám

Turisztikai és Vidékfejlesztési TanulmányoK

VI. évfolyam 2. szám

 

ISSN 2498-6984 (online)

ISSN 2677-0431 (nyomtatott)

DOI: 10.15170/TVT.2021.06.02.

 

Tisztelt Olvasók!

Minden szám megjelenése öröm és izgalom a számunkra. Öröm, hogy kiváló kollégáink színvonalas munkáit megoszthatjuk a szakmával, de egyben izgalom is, hogy Önöknek, olvasóknak az érdeklődését elnyeri-e az aktuális szám. Köszönhetően a TVT növekvő szakmai ismertségének, egyre nagyobb a merítési bázisunk a megjelenésre váró tanulmányok tekintetében. Ennek megfelelően úgy érezzük, hogy a mostani számunk is nagyon változatos és érdekes lett, és az eddig megszokottól eltérően kissé nagyobb terjedelemben és több tanulmánnyal jelenünk meg.

Első cikkünk talán a turizmus legaktuálisabb témájára, a Covid 19 járványra reflektál. Szerzői azt vizsgálták, hogy a hazai szolgáltatók hogyan tudtak reagálni a turizmust jelentősen visszavető világjárványra. Sokan optimistán vélekednek arról, hogy a pandémiának lesz olyan pozitív hatása, amely a fenntarthatóság szempontjainak a megerősödésében manifesztálódik. A második tanulmányunk is ezt a kérdéskört vizsgálja a hazai szállodaipar tekintetében. Nagyot ugorva a témákban a harmadik most megjelenő tanulmány arra tesz kísérletet, hogy Magyarország elsőszámú nemzetközi repülőterét annak földi megközelíthetőségének kontextusába helyezze, kategorizálja és elemezze megközelíthetőségi kapcsolatait. Negyedik tanulmányunk Balaton-felvidéken lévő Bakony–Balaton Geopark turizmusával foglalkozik. A geoturizmus gyakorlatán belül vizsgálja, hogy a látogató környezeti megítélése az adott térség egy-egy jól meghatározható szegletében mennyire felel meg az előzetes elvárásoknak, prekoncepcióknak és a látogatók igényeinek. Az 5. és 6. tanulmányunkban egy 2020 második félévében elvégzett regionális kutatás eredményeit tesszük közzé. Érdekes következtetések levonására nyújt lehetőséget a vendéglátó és egyéb turisztikai vállalkozások körében elvégzett primer kutatás. Nagy öröm a szerkesztőségünk számára, hogy igazodva a nemzetközi láthatóságunk érdekében tett törekvésekhez, 3 angol nyelvű tanulmány is megjelenik a mostani számunkban. Ezek közül az akadálymentes turizmussal foglalkozó cikknek öt országból állt össze a szerzői köre.

Változatosak tehát mostani számunk témái, és nagyon reméljük, hogy minden kedves olvasónk talál az érdeklődési területének megfelelőt köztük.

 Üdvözlettel,

 

Dr. Gonda Tibor                                                                                      Dr. Aubert Antal

Tanulmányok & Publikációk

 

Kovács László – Keller Krisztina – Tóth-Kaszás Nikoletta – Szőke Viktória: A COVID19-JÁRVÁNY HATÁSA EGYES TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÓK MŰKÖDÉSÉRE: AZONNALI VÁLASZOK ÉS MEGOLDÁSOK

Jelen kutatásban azt elemezzük, hogyan válaszoltak magyarországi turisztikai szolgáltatók a koronavírus-járvány első hullámára 2020 tavaszán.

Gyurácz-Németh Petra – Hiezl Kitti – Németh Marietta – Búr Renáta: A FENNTARTHATÓSÁG GYAKORLATI MŰKÖDÉSÉNEK ÖSSZEFÜGGÉSEI A MAGYAR SZÁLLODA SZEKTORBAN

Jelen kutatás a fenntarthatóság gyakorlati vonatkozásait vizsgálja, rávilágít az olyan összefüggésekre, amelyek a fenntarthatóság három pillére közötti különbségtételre, a szállodalánc tagság és a fenntarthatóság kapcsolatára, a stratégia illetve minősítés kapcsolatára, valamint a fenntarthatósági stratégia kialakítására és betartatására irányul.

Tóth Dávid – Marossy Márton Ottó – Miskolczi Márk: A REPÜLŐTÉR ÉS VÁROSTÉRSÉG KÖZLEKEDÉSI KAPCSOLATA INNOVATÍV SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉNEK KONTEXTUSÁBAN A BUDAPEST LISZT FERENC NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR PÉLDÁJÁN KERESZTÜL

A tanulmány arra tesz kísérletet, hogy Magyarország elsőszámú nemzetközi repülőterét annak földi megközelíthetőségének kontextusába helyezze, kategorizálja és elemezze megközelíthetőségi kapcsolatait.

Máltesics Péter: VENDÉGELÉGEDETTSÉG ÉS ÉRTÉKPREFERENCIÁK MEGHATÁROZÁSA A BAKONY–BALATON GEOPARKBAN

A tanulmány azt vizsgálja, hogy a látogató környezeti megítélése az adott térség egy-egy jól meghatározható szegletében mennyire felel meg az előzetes elvárásoknak, prekoncepcióknak és a látogatók igényeinek. A tanulmányban vizsgálni kívánt terület a Balaton-felvidéken lévő Bakony–Balaton Geopark.

Nagy Dávid – Csapó János – Végi Szabina: A JÖVŐ TURIZMUSA, A TURIZMUS JÖVŐJE – VÁLLALKOZÓI PROGNÓZIS KUTATÁS A DÉL-DUNÁNTÚLI TURISZTIKAI VÁLLALKOZÓK SZEMSZÖGÉBŐL

Tanulmányunkban a turizmus jövőbeni kihívásait és trendjeit igyekeztünk felmérni a dél-dunántúli régió turisztikai tevékenységekkel foglalkozó vállalkozóinak, munkavállalóinak megkérdezésével.

Nagy Dávid – Gonda Tibor – Háló Krisztián – Dán Andrea: A JÖVŐ VENDÉGLÁTÁSA, A VENDÉGLÁTÁS JÖVŐJE. REGIONÁLIS KUTATÁS AZ ÉRINTETT VÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN

Kérdőíves felmérést végeztünk a Dél-Dunántúli Régió vendéglátáshoz köthető cégeinek vezetői és munkatársai körében, aminek kapcsán cégének működési kihívásaira és a hazai és nemzetközi vendéglátás jövőjével kapcsolatos véleményére voltunk kíváncsiak.

Kucsera Emil: THE IMPORTANCE OF ENVIRONMENTAL IMPACTS IN THE MARKETING POLICY OF EMIRATES, ETIHAD AND QATAR AIRWAYS

This study reviews the range of environmental conditions; the focus of the analysis is the southern part of the Persian Gulf.

Tőzsér Anett: CHALLENGES FOR SUSTAINABLE TOURISM USING BARCELONA AS A CASE STUDY

The study focuses on the context of sustainable tourism through a literature review examining the phenomenon of overtourism, which had become common prior to the current global pandemic and the efforts made to adjust for it.

Roger Schmidtchen – Veronika Pataki – Stefanie Trzecinski – Montse Ros Serra – Marieke Piepenburg – Matthias Piel – Nuria Mignone – Ana Lamza Bašić – Sonja Vukovic: EUROPEAN PEER COUNSELOR TRAINING IN ACCESSIBLE TOURISM – PEER ACT” INNOVATION FOR INCLUSION IN ADULT TRAINING AND INCLUSIVE TOURISM

This article introduces the Erasmus+ “European Peer Counselor Training in Accessible Tourism – PeerAcT” project which is a project for the implementation of tourism for all.

bővebben

Gyurácz-Németh Petra – Hiezl Kitti – Németh Marietta – Búr Renáta: A FENNTARTHATÓSÁG GYAKORLATI MŰKÖDÉSÉNEK ÖSSZEFÜGGÉSEI A MAGYAR SZÁLLODA SZEKTORBAN

Jelen kutatás a fenntarthatóság gyakorlati vonatkozásait vizsgálja, rávilágít az olyan összefüggésekre, amelyek a fenntarthatóság három pillére közötti különbségtételre, a szállodalánc tagság és a fenntarthatóság kapcsolatára, a stratégia illetve minősítés kapcsolatára, valamint a fenntarthatósági stratégia kialakítására és betartatására irányul.

bővebben